Stärker ett vinstförbud välfärden?

Norrbottens län2016-09-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen förklarade nyligen att övervinster på 15 miljarder kronor finns i välfärdsföretagen. Genom en vinstreglering ska pengarna hamna tillbaka till välfärden.

Stämmer det verkligen att välfärden är en stor rovdrift? När man läser regeringens egen utredning ser man att övervinsterna är 1,5 miljarder kronor per år, tricket är att multiplicera det med tio för att få en högre siffra.

Ännu mera oroväckande är att utredaren som gjort undersökningen inte fått räkna korrekt. Joackim Landström vid Uppsala universitet, som gjort beräkningarna, varnar för att förslaget kan leda till att många företag går i konkurs. Experten ville själv göra en beräkning över vad den rimliga vinsten skulle ha varit efter hänsyn till att företag belönas för innovationer och bra affärsmodeller. Men han fick direktiv att inte räkna på det rimliga sättet, för då skulle den relativt låga siffran på 1,5 miljarder kronor bli ännu lägre.

Kommer då vinstförbudet att stärka välfärden? Den bästa experten på frågan är den franska professorn i nationalekonomi, Jean Tirole. För två år sedan besökte han Sverige för att ta emot Nobelpriset i nationalekonomi, just för sin forskning om hur välfärdsmarknader ska regleras. Hans omdöme var att regeringen tänker helt fel. Vinststopp kommer missgynna de bästa företagen och gynna de sämsta.

Till råga på allt kan fifflare enkelt undgå den statliga vinstregleringen, genom att fakturera vidare till andra bolag eller ta ut pengarna som lön. Är det smart politik?

Nima Sanandaji